Καρδιά και εγκυμοσύνη

Η εγκυμοσύνη είναι στις περισσότερες περιπτώσεις μια ευχάριστη εμπειρία για την γυναίκα και τόσο η κύηση όσο και ο τοκετός και η λοχεία είναι συνήθως  ανεπίπλεκτες διαδικασίες.

Ωστόσο σε σπάνιες περιπτώσεις η εγκυμοσύνη απαιτεί αυξημένη επαγρύπνηση είτε γιατί η γυναίκα έχει κάποια ήδη διαγνωσμένη καρδιακή νόσο είτε γιατί είναι αυξημένου κινδύνου για κάποιες καταστάσεις που εμφανίζονται στην κύηση.

 

Στην πρώτη περίπτωση, δηλαδή τις γυναίκες που πάσχουν από γνωστή καρδιοπάθεια απαιτείται πιο συχνή παρακολούθηση κατά τη διάρκεια της κύησης γιατί αλλάζουν οι αιμοδυναμικές συνθήκες λόγω της αύξησης του όγκου του αίματος και υπερδυναμικής κυκλοφορίας, οπότε και μπορεί να επιδεινωθούν κάποια συμπτώματα. Επίσης συχνά απαιτείται αλλαγή της φαρμακευτικής αγωγής γιατί πολλά καρδιολογικά φάρμακα αντενδείκνυται στην κύηση και τη λοχεία οπότε πρέπει να αντικατασταθούν από άλλα που δεν περνάνε στο έμβρυο μέσω του πλακούντα ή στο νεογέννητο με το θηλασμό.

 

Επίσης στην κύηση σπανίως μπορεί να πρωτοεμφανισθούν κάποιες παθήσεις, οι  οποίες εφόσον διαγνωσθούν αντιμετωπίζονται εύκολα με την κατάλληλη αγωγή και θεραπευτικές αποφάσεις:

 

  • Υπέρταση της κύησης
  • Προεκλαμψία-εκλαμψία (υπέρταση και πρωτεїνουρία)
  • Προδιαβήτης ή σακχαρώδης διαβήτης τύπου ΙΙ
  • Εν τω βάθει φλεβική θρόμβωση, πνευμονική εμβολή
  • Μυοκαρδιοπάθεια της κύησης. Η μυοκαρδιοπάθεια της κύησης είναι μια σπάνια μορφή διατατικής μυοκαρδιοπάθειας που εμφανίζεται τον τελευταίο μήνα της κύησης και τους 5 πρώτους μήνες της λοχείας. Είναι πολύ σπάνια (1:15.000 γυναίκες) και υπάρχει συνήθως γενετική προδιάθεση και οικογενειακό ιστορικό μυοκαρδιοπαθειών. Σε ποσοστό άνω του 50% είναι πλήρως αναστρέψιμη με φαρμακευτική αγωγή, ενώ στις υπόλοιπες περιπτώσεις είναι μερικώς αναστρέψιμη.