ΠΡΟΑΘΛΗΤΙΚΟΣ ΕΛΕΓΧΟΣ

Η άσκηση ιδιαίτερα η αερόβια ήπιας και μέτριας έντασης έχει ευεργετικές επιδράσεις στο καρδιαγγειακό σύστημα. Η έντονη άσκηση όμως προκαλεί δομικές και λειτουργικές προσαρμογές στον καρδιακό μυ (ακριβώς όπως και στους μύες του σώματος), οι οποίες είναι γνωστές με τον όρο “αθλητική καρδιά” και μπορεί να αποβεί επιβαρυντική στη περίπτωση που κάποιος πάσχει από κάποια καρδιοπάθεια και δεν το γνωρίζει

 

Σε ποιούς συστήνεται ο προαθλητικός έλεγχος;

O προαθλητικός έλεγχος συστήνεται σε κάθε άτομο που επιθυμεί να ασχοληθεί συστηματικά με τον αθλητισμό, είτε επαγγελματικά είτε ερασιτεχνικά.

 

Ποιός διενεργεί τον προαθλητικό έλεγχο;

Αρμόδιος για την διενέργεια του προαθλητικού ελέγχου είναι ο καρδιολόγος, ο οποίος έχει την γνώση και εμπειρία να ερμηνεύσει τις φυσιολογικές παραλλαγές και τις προσαρμογές της καρδιάς στην άσκηση (την αθλητική καρδιά) και να τις διαφοροποιήσει από δυνητικά επικίνδυνες παθήσεις. Σημαντική είναι και η συμβολή των άλλων ιατρικών ειδικοτήτων γιατί πολλές εξωκαρδιακές παθήσεις όπως αναπνευστικά προβλήματα μπορεί να προκαλέσουν ενοχλήματα κατά την άσκηση.

 

Τι περιλαμβάνει ο προαθλητικός έλεγχος;

Από την Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία προτείνεται ο προαθλητικός έλεγχος να γίνεται ακολουθώντας συγκεκριμένο πρωτόκολλο. Συγκεκριμένα περιλαμβάνει:

 

Ατομικό ιστορικό (ιδιαίτερη σημασία έχουν συμπτώματα όπως θωρακικό άλγος, δύσπνοια, αίσθημα παλμών ή απώλεια αισθήσεων κατά την άσκηση)

Οικογενειακό ιστορικό (ιδιαίτερα αν υπάρχουν ανεξήγητοι θάνατοι ή καρδιοπάθειες σε νεαρές ηλικές στην οικογένεια)

Φυσική εξέταση

Ηλεκτροκαρδιογράφημα

Υπέρηχος καρδιάς (ιδιαίτερα αν από τις παραπάνω εξετάσεις προκύψει κάτι ύποπτο)

Δοκιμασία κόπωσης (σε ηλικίες >40-45 ετών ανάλογα με τους παράγοντες κινδύνου)

Σε ορισμένες περιπτώσεις μπορεί να χρειαστούν περαιτέρω εξειδικευμένες εξετάσεις όπως μαγνητική καρδίας, holter ρυθμού 24 ώρου κτλ.

 

Τι παθήσεις μπορούν να ανευρεθούν κατά τον προαθλητικό έλεγχο;

Σε ηλικίες άνω των 35 ετών η συχνότερη καρδιακή πάθηση που ανευρίσκεται είναι η στεφανιαία νόσος. Σε ηλικίες <35 ετών αναζητούμε πιο σπάνιες παθήσεις όπως μυοκαρδιοπάθειες, μυοκαρδίτιδες, ηλεκτρικά σύνδρομα της καρδιάς, σύνδρομα προδιέγερσης, συγγενείς καρδιοπάθειες, βαλβιδοπάθειες κτλ.

 

Τι συμβαίνει αν ανιχνευθεί μια από τις παραπάνω νόσους;

Η ανίχνευση μιας από τις παραπάνω νόσους δεν αποκλείει αυτόματα τον ασθενή από κάθε είδους άσκηση. Όντως υπάρχουν παθήσεις που η άσκηση είναι απαγορευτική (ή αντενδείκνυται για συγκεκριμένο χρονικό διάστημα) είτε γιατί  επιδεινώνει την πάθηση είτε γιατί υπάρχει κίνδυνος πρόκλησης κακοήθων αρρυθμιών. Στις περισσότερες όμως περιπτώσεις μπορεί να συσταθεί μια πιο ήπιας μορφής άσκηση.

 

Κάποιες γενικές οδηγίες για την άσκηση…

 

  • Όπως σε όλα ισχύει το παν μέτρον άριστον.
  • Δεν ασκούμαστε όταν είμαστε άρρωστοι ή δεν αισθανόμαστε καλά.
  • Αν αισθανθούμε οποιαδήποτε αδιαθεσία κατά την άσκηση σταματάμε αμέσως και αν δεν περάσει αναζητούμε ιατρική βοήθεια.
  • Κάνουμε μια ισορροπημένη διατροφή.
  • Αποφεύγουμε την κατάχρηση αλκοόλ και καφεΐνης..
  • Διακόπτουμε το κάπνισμα.

Αποφεύγουμε τη χρήση σκευασμάτων με άγνωστο περιεχόμενο ή αναβολικών ουσιών