Εμβολιασμός ενηλίκων

Ο εμβολιασμός της παιδικής ηλικίας αφήνει συνήθως ισόβια ανοσία, ενώ σε άλλες περιπτώσεις  αφήνει μερική ανοσία και απαιτείται αναμνηστική δόση.

 

Εμβόλιο κατά της γρίπης: Γίνεται ετησίως και αφορά τα στελέχη της εποχικής γρίπης. Ένδειξη έχουν τα άτομα άνω των 60 ετών, το υγειονομικό προσωπικό, οι φροντιστές παιδιών, καθώς και οι ομάδες υψηλού κινδύνου όπως οι ασθενείς με χρόνια αποφρακτική πνευμονοπάθεια, καρδιακή νόσο, ηπατοπάθεια, νεφροπάθεια, σακχαρώδη διαβήτη, κακοήθη νεοπλάσματα, μεσογειακή ή δρεπανοκυτταρική αναιμία, σπληνεκτομή, εγκύους, ανοσοκατεσταλμένους κτλ)

 

Εμβόλιο για πνευμονιόκοκκο: Ο πνευμονιόκοκκος είναι ένα είδος βακτηρίου (στρεπτόκοκκος) που μεταδίδεται μέσω της αναπνευστικής οδού και προκαλεί λοίμωξη αναπνευστικού (βρογχίτιδα και πνευμονία) αλλά μπορεί να εξελιχθεί σε μηνιγγίτιδα και γενικευμένη λοίμωξη με βακτηριαιμία-σήψη. Οι ενδείξεις για το εμβόλιο κατά του πνευμονιόκκου είναι όπως και για το εμβόλιο της γρίπης.  Κυκλοφορούν 2 εμβόλια κατά του πνευμονιόκοκκου (PCV 13-Prenevar και PPSV Pneumo 23) τα οποία  συνιστάται να γίνουν από μία φορά το καθένα με διαφορά ενός έτους.